Web Yazılım

Web yazılım & tasarım hakkında sıkça sorulan sorular ve daha fazlası…

Makine Öğrenmesi (Machine Learning) Nedir?

Bilgisayar sistemlerinin talimatlar olmadan görevleri yerine getirmek için kullandığı algoritmaların bilimsel çalışmasına denir.

Isı Haritası (Heat Map) Nedir?

Isı haritası, etkinlik düzeyini belirtmek için renkleri kullanan web sayfası etkileşim verilerinin grafiksel gösterimi, genellikle düşük etkinliği belirtmek için daha koyu mavi renkler ve yüksek etkinliği belirtmek için daha parlak kırmızı renkler kullanılır.

JavaScript Nedir?

JavaScript, web sitelerinde her türlü farklı amaç için kullanılan bir programlama dilidir. SearchEngine Journal'ın açıkladığı gibi, JavaScript;
“Web sitelerine dinamik olarak içerik, bağlantı, meta veri veya diğer öğelerin eklenmesini mümkün kılan bir programlama dilidir. JavaScript potansiyel olarak arama motoru botlarının web sayfalarını taramasını ve dizine eklemesini zorlaştırabilir ve web sayfasının kullanıcılar için yüklenme süresini artırabilir.”

Venice Nedir?

Venice Nedir sorusunun cevabı; bir Google alt algoritmasıdır, daha alakalı ve kişiselleştirilmiş arama sonuçları sağlamak için kullanıcının coğrafi konumunu dikkate alarak arama sonuçlarını yerelleştirmeye odaklanır.

Web Sitesi Optimizasyonu Nedir?

Web sitesi optimizasyonu, bir web sitesini daha etkili hale getirmek ve insanların bir işletme için değerli eylemlerde bulunmasını kolaylaştırmak için iyileştirme ve düzenleme eylemidir.

API (Application Programming Interface)

Bir Uygulama Programlama Arayüzü veya API, farklı yazılım uygulamalarının birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan bir dizi kural ve protokoldür. Daha basit bir ifadeyle, farklı programların birbirleriyle konuşmasının ve veri ve işlevleri paylaşmasının bir yoludur.

API'ler, son yıllarda giderek daha fazla şirket ve kuruluşun operasyonlarını yürütmek için dijital platformlara ve hizmetlere güvenmeye başlamasıyla giderek daha popüler hale geldi. Teknoloji ve finanstan sağlık ve ulaşıma kadar çok çeşitli sektörlerde kullanılmaktadırlar.

Her biri belirli bir amaca hizmet eden birçok farklı API türü vardır. Bazı örnekler şunları içerir:

  • Web API'leri: Bunlar en yaygın API türüdür ve internet üzerinden farklı yazılım sistemleri arasında etkileşime izin verir. Sosyal medya platformları, hava durumu hizmetleri ve çevrimiçi veritabanları gibi web tabanlı hizmetlere erişmek için kullanılabilirler.

  • İşletim Sistemi API'leri: Bu tür API'ler, yazılım geliştiricilerin kendi uygulamalarını oluşturmak için Windows veya iOS gibi bir işletim sisteminin işlevlerine erişmesine olanak tanır.

  • Kitaplık API'leri: Kitaplık API'leri, geliştiricilere belirli görevleri gerçekleştirmek için kullanabilecekleri bir dizi önceden oluşturulmuş kod kitaplığı sağlayan bir API türüdür. Bu, bir veritabanına bağlanma veya bir e-posta gönderme gibi görevleri içerebilir.

  • Veritabanı API'leri: Veritabanı API'leri, yazılım uygulamalarının veri ekleme, güncelleme veya veri alma gibi bir veritabanıyla etkileşime girmesine izin verir.

API'lere, mesaj gönderip almak veya bir sunucuya istekte bulunmak gibi çeşitli yöntemler kullanılarak erişilebilir. Bir API'ye erişmenin en yaygın yöntemi, bir RESTful (Temsili Durum Aktarımı) API'sidir. Bu API türü, veri göndermek ve almak için HTTP protokolünü kullanır ve REST mimarisinin ilkelerine dayanır.

API kullanmanın ana faydalarından biri, farklı yazılım sistemlerinin entegrasyonuna izin vermesidir. Bu, artan verimlilik ve otomasyonun yanı sıra verileri farklı sistemler arasında kolayca paylaşma becerisine yol açabilir.

Örneğin, bir perakende şirketi, çevrimiçi mağazasını envanter yönetim sistemine bağlamak için bir API kullanabilir. Bu, mağazanın envanter yönetim sisteminden gelen bilgilere dayalı olarak stok seviyelerini ve fiyatlandırmayı otomatik olarak güncellemesini sağlar.

Aynı şekilde bir banka, müşterilerine sorunsuz bir deneyim sağlamak için krediler, kredi kartları, tasarruf ve diğer finansal ürünler gibi farklı sistemlerini bağlamak için API'leri kullanabilir.

API'ler, geliştiricilerin diğer sistemlerden işlevlere ve verilere erişmesini sağlayarak yeni ürün ve hizmetlerin oluşturulmasına da izin verir. Örneğin, bir hava durumu uygulaması, kullanıcılarına gerçek zamanlı hava durumu bilgileri sağlamak üzere bir hava durumu hizmetinden alınan verilere erişmek için bir API kullanabilir.

Ancak, herhangi bir teknolojide olduğu gibi, API'lerin de kendi güvenlik endişeleri vardır. API'ler temelde farklı sistemlerin verileri paylaşmasının bir yolu olduğundan, düzgün bir şekilde korunmadıkları takdirde potansiyel olarak hassas bilgilere erişmek için kullanılabilirler.

API'lerin güvenliğini sağlamak için OAuth, JWT ve OpenID Connect gibi çeşitli güvenlik protokolleri ve standartları uygulanabilir. Bu protokoller, API çağrısını yapan kullanıcının veya sistemin kimliğini doğrulamak ve gönderilen ve alınan verileri şifrelemek için kullanılır.

Genel olarak API'ler, farklı sistemlerin entegrasyonuna ve yeni ürün ve hizmetlerin oluşturulmasına izin vererek modern yazılım geliştirmenin önemli bir parçası haline geldi. Dijital platformların ve hizmetlerin kullanımı artmaya devam ettikçe API'lerin önemi de artmaya devam edecek.


Adaptive Web Design; farklı ekran boyutlarına sahip cihazlarda uygun şekilde görünmesi için farklı boyutlarda web sayfaları oluşturan bir web sitesi tasarım stilidir. Responsive Web Tasarımdan farkı, farklı ekran boyutlarına uyum sağlayacak şekilde kodlanmış tek bir web sitesi yerine aslında farklı boyutlarda birden çok web sitesi olmasıdır.

SEO Nedir sorusuna cevap olarak; uzmanları tarafından markanız için en uygun kelime listesi oluşturulur. Oluşturulan kelime listeleri ile arama motoru listeleme sayfalarında en üst pozisyonda yer almak için bazı çalışmalar yapılır. H1 - H2 font büyüklükleri veya görsel meta etiketleri gibi SEO çalışmalarında birçok unsur bulunmaktadır. Yapılan SEO çalışmaları ile markanızın doğru hedef kitleye ulaşması sağlanır. Bu çalışmalar yakından takip edilmeli ve raporlanmalıdır.

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile şirketlere web sitesi zorunluluğu 14 Şubat 2011 tarihli ve 27846 sayılı Resmi Gazete'de yayınlandı. Yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre her şirket web sitesi yaptırmak zorundadır. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda detaylı olarak belirtilen web sitesi yaptırma zorunluluğu şirketlerin ortaklarına ve diğer kurumlara karşı şeffaf olmayı amaçlıyor. Zorunlu web sitesi şirketlerin tüm resmi bilgilerini yayınlaması gereken bir web sitesi olacaktır.

Bu nedenle şu özellikler ön plana çıkıyor.

  • Web Sitesi zorunluluğu tüm sermaye şirketleri için geçerlidir.
  • Zorunlu kanuni web sitesi kolayca güncellenebilir olmalıdır.
  • Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda web sitesinde yayınlanmalı denen tüm bilgiler, raporlar (toplantı duyuruları, kararlar ve bilanço bilgileri gibi) zorunlu web sayfası içerisinde bulunmalıdır.
  • Web sitesi zorunluluğu bu bilgilere ulaşılması için konuldu. Bu amaçla web sitesi yayını kesindisiz olmalıdır. Bu sebeple bu konu ile ilgili destek alınan firmayla destek anlaşması yapılmalı hatta bu yükümlülükleri destek sağlayan firma ile paylaşılması zorunlu web sitesinin yayınlanması için gereklidir.
  • Web sitesi, ortakların uzaktan (il dışı yada ülke dışından) toplantılara katılması ve oy vermesi gibi esaslar üzerine kurulu olmalıdır. Yani görüntülü konuşma ve elektronik imzaya dayalı sistemlerin zorunlu web sitesi içerisinde olması gerekiyor.
  • Web sitesi kanununda ki değişiklikleri de ön görecek değişiklik yapılmaya uygun olmalıdır.
  • Web sitesi sadece kanuni zorunluluk olarak kullanılmayacağını da düşünülmeli. Maliyet açısından web sitesi hem kanuni şartları hem de genel web sitesi oluşturma amaçlarını kapsamalı.